Kleine ondernemersregeling (KOR) aanvragen? | Belastingadvies Groningen

KOR aanvragen

Alles over het aanvragen de KOR (Kleine Ondernemers Regeling)

Wilt u de KOR aanvragen of bent u benieuwd wanneer u hier recht op heeft? Na de aanvraag van de kleine ondernemersregeling krijgt u een ontheffing van de BTW plicht. Dit heeft voor- en nadelen welke u goed tegen elkaar af moet wegen. Benieuwd welke situatie voor u gunstig is, of wilt u hulp bij de KOR aanvragen? Belastingadvies-Groningen helpt u verder!

Kleine ondernemersregeling

Wat houdt de kor aanvragen in?

De kleine ondernemersregeling, kortweg de KOR, aanvragen zorgt ervoor dat u geen BTW meer betaald en u ook niets meer terug krijgt. Na het goedkeuren van uw aanvraag hoeft u namelijk geen BTW (omzetbelasting) meer in rekening te brengen over uw dienst en/of producten. Ook mag u geen BTW (voorbelasting) meer in aftrek nemen. Kortom, u hoeft geen Btw-aangifte meer te doen!

De naam van deze regeling zegt het al. De KOR aanvragen is gericht op kleine ondernemers die (nog) niet veel omzet draaien. Voor hen kan het dan ook gunstig zijn om van deze vrijstelling te profiteren. Sinds Januari 2020 kunnen alle typen bedrijven, dus ook een BV, gebruik maken van de nieuwe KOR regeling.

KOR Regeling

Wanneer kor aanvragen als ondernemer?

Om in aanmerking te komen voor de regeling is het van belang om te weten wanneer de KOR aanvragen voor u als ondernemer van toepassing is. Uw onderneming moet namelijk voldoen aan 3 basisregels:

  • U betaalt als ondernemer BTW bij aankopen rekent BTW bij verkoop;
  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd;
  • Uw omzet is minder dan €20.000 per belastingjaar.

Onder uw omzet worden alle verkopen bij elkaar opgeteld van 1 januari tot en met 31 december. Indien u meerdere bedrijven in uw eenmanszaak heeft lopen moet u de omzet van al deze onderneming bij elkaar optellen. De KOR regeling aanvragen telt namelijk per ondernemer. Bij een V.O.F. en eenmanszaak mag u de omzet apart berekenen.

 

Voordeel van de kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling aanvragen is en blijft altijd vrijwillig. U moet vooral zelf nagaan of deze regeling interessant is voor uw situatie. Belastingadvies-Groningen kan u helpen om deze voor- en nadelen met elkaar af te wegen.

Een aanvraag kleine ondernemersregeling is vooral interessant wanneer u:

  • Uitsluitend, of voor een groot deel, particulier uw diensten of producten verkoopt
  • Producten of diensten verkoopt onder het hoge BTW tarief (21%)

Doordat u de BTW niet meer in de verkoopprijs hoef te verwerken kan dit een concurrentievoordeel opleveren. Enerzijds kunt u een scherpere prijs aanbieden, anderzijds kan dit een grotere marge betekenen.

Daarbij hoeft u geen Btw-aangiftes meer te verzorgen wat een administratief voordeel kan zijn. Echter houdt dit niet in dat u helemaal geen administratie meer hoeft te voeren. Voor ondersteuning op dit vlak kunt u altijd een administratiekantoor uit Groningen inschakelen.

Wilt u exact weten of de aanvraag voor u voordelig is? Plan dan een gesprek in met één van onze adviseurs.

Berekenen regeling KOR

Zo werkt de kor aanvraag

De KOR regeling aanvragen kan digitaal via het aanvraagformulier op de website van de Belastingdienst, uiterlijk 4 weken vóór de datum dat u de regeling in wilt laten gaan.

U kunt de regeling niet aanvragen met terugwerkende kracht. Komt u er achteraf toch achter dat u van de kleine ondernemersregeling gebruik wilt maken? Dan gaat de ontheffing van Btw-plicht pas in wanneer het verzoek is goedgekeurd.

Indien de KOR aanvraag wordt goedgekeurd krijgt u de vrijstelling voor minimaal 3 boekjaren (u bent dus langere tijd gebonden aan de vrijstelling) en vervalt direct bij overschrijding van de eerder genoemde omzetnorm (€20.000).

Administratie en boekhouding voor kleine ondernemers

Kunt u als kleine ondernemer wel hulp gebruiken met uw boekhouding in Groningen? Wij werken veel samen met startende ZZP’ers en kunnen u ondersteunen bij diverse onderdelen. Onze specialisten leven maatwerk waar u dat nodig heeft.

Zo kunt u met een gerust hart aan de slag met de zaken die belangrijk zijn voor de groei van uw onderneming. Wij zorgen dat uw volledige administratie en boekhouding op orde is. Hiermee heeft u een duidelijk financieel overzicht en voldoet u aan alle wet- en regelgeving mocht u een controle krijgen.

MAAK EEN JUISTE AFWEGING

Zit u de afgelopen jaren net onder de €20.000 omzet, maar komt u hier komend jaar wellicht overheen? Dan moet u direct een BTW administratie gaan bijhouden én mag u de komende 3 jaar geen gebruik meer maken van de KOR.

Krijgt u jaarlijks een hoop BTW terug als ondernemer of heeft u komend jaar veel investeringen op de planning staan? Dan kan de aanvraag juist onvoordelig zijn.

Ook kan het zo zijn dat de regeling u niet direct geld op levert, maar op de lange termijn wel kosten bespaart aan minder administratie. Deze afwegingen zijn belangrijk om te bepalen of de regeling voor u uiteindelijk voordelig uitpakt. Wij denken graag met u mee over deze voor- en nadelen om een weloverwogen beslissing te maken betreft de KOR aanvragen.

De KOR aanvragen of meer info ontvangen?

Neem contact met ons op.

Helaas..

Hulp bij kleine ondernemersregeling