Bijtelling | Belastingadvies Groningen

Bijtelling – Auto privé of op de zaak?

U bent ondernemer en u gebruikt uw auto voor de zaak? Het is altijd belangrijk om u af te vragen wat het meest gunstige is voor u: de auto als vermogen op de balans zetten, of de auto privé blijven gebruiken? Overleg altijd met uw boekhouder wat voor u het meest gunstige is.

Bijtelling auto prive of zakelijk

Bijtelling van zakelijke of privé auto bij zakelijk gebruik.

Dit zijn vragen waar geen éénduidig antwoord op gegeven kan worden. De belangrijkste punten zijn als volgt:

  1. Rijdt u veel zakelijk of veel privé in de auto?
  2. Heeft u de auto zakelijk of privé?
  3. Is de auto jonger dan 15 jaar?
  4. Houdt u een sluitende kilometerregistratie bij?
  5. Voert u kosten op voor het zakelijk gebruik van de privé auto?

Eerst moeten we onderscheid maken tussen het gebruik van de auto voor de Inkomstenbelasting (belastingaangifte) en de Omzetbelasting (BTW aangifte). In dit artikel focussen we op de bijtelling, deze is alleen relevant voor de inkomstenbelasting.

Als ondernemer rijdt u veel zakelijk in uw privé auto

U mag de kilometers die u zakelijk rijdt vergoeding bij uw belastingaangifte ter hoogte van 0,19 cent per gereden kilometer. U dient hiervoor een kilometerregistratie bij te houden van de gereden zakelijke ritten. U kunt ook kosten opvoeren voor onderhoud, brandstof enzovoorts als u sluitende kilometerregistratie bijhoudt. U mag ook BTW kosten terugvorderen die u gemaakt heeft, hiervoor geldende verschillende regels.

Bijtelling op een zakelijke auto

U krijgt te maken met bijtelling als u de auto als vermogen in het bedrijf heeft, dus de auto is van de zaak. Bijtelling gaat op uitstoot van de auto en leeftijd. Vanaf 2017 krijgt u alleen “korting” op de bijtelling als de auto 0% emissie heeft, dus volledig elektrisch of op waterstof rijdt en dan hoeft u ook maar 4% bijtelling te betalen. Die nieuwe Tesla rijden kan dus erg gunstig zijn! En u betaald 22% bijtelling als de auto meer dan 0% bijtelling heeft. Heeft u een auto op naam gekregen voor 2017 en had deze toen 25% bijtelling? Dan blijft de bijtelling 25%.

Het 4% tarief geldt de eerste 5 jaar dat de auto zijn kenteken heeft gekregen, dit is belangrijk om te vermelden als u van plan bent om een volledig elektrische auto aan te schaffen vanwege de bijtelling.

Bijtelling van een auto jonger dan 15 jaar

U betaald bijtelling op basis van de cataloguswaarde van uw voertuig, dus ook een auto van 10 jaar oud, wordt berekend op basis van zijn nieuwwaarde. De cataloguswaarde is bekend bij de RDW en u kunt het opzoeken op basis van uw kenteken. U betaalt in 2017 dus praktisch altijd 22% bijtelling op basis van de cataloguswaarde. Stel u rijdt een Volvo S60 uit 2015, u betaald dan dus 22% bijtelling over ongeveer € 37.855 = €8.338. Dit betekend dat u €8.338 meer belastbaar inkomen heeft over het jaar 2017, we gaan er voor het gemak even vanuit dat u 40,8% belasting betaald over uw inkomen. Dit betekend dat u €3.386 meer belasting betaald in 2017. De enige manier waarop u geen bijtelling hoeft te betalen voor een zakelijk auto is als u een sluitende kilometerregistratie bijhoudt en hieruit blijkt dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé gereden heeft.

Privé kosten gemaakt voor uw zakelijke auto

Stel u betaalt kosten zoals brandstof en onderhoud op de zakelijke auto privé dan mag u dit weer op mindering brengen in de bijtelling, maar als u het uit de zaak betaalt, dan hoeft u het niet op te nemen als inkomsten of loon. De berekening wat het gunstige is voor u als ondernemer is erg afhankelijk van de situatie, maar de vuistregel is vaak dat hoe méér u zakelijk rijdt des te voordeliger het is om een zakelijke auto jonger dan 15 jaar privé aan te schaffen. Toch is dit een vraagstuk dat niet éénduidig te beantwoorden valt en wij adviseren u altijd te overleggen met uw boekhouder of accountant voordat u een beslissing maakt over welke auto u aanschaft en of u hem privé of zakelijk koopt.

Auto ouder dan 15 jaar op de zaak

Bij een auto ouder dan 15 jaar of ook wel hip een 'youngtimer' genoemd zijn de regels anders, dan betaalt u bijtelling over de dagwaarde van de auto, maar de bijtelling is nu wel tegen 35% van de dagwaarde. Vooral voor de ZZP’er of MKB’er kan dit enorm aantrekkelijk zijn. Stel u koopt dezelfde Volvo S60, maar nu uit 2001 met een ton op de teller en u betaalt hier €5.000 voor aan het begin van het jaar en je schrijft hem af over 5 jaar met een restwaarde van €1.000. Dan is hij aan het einde van het jaar €4.200 waard en betaalt u €1.470 bijtelling over de auto. Dit is dan €603 extra belasting aan het einde van het jaar. Dat is bijna 80% minder dan wanneer u hem jonger dan 15 jaar koopt. Deze verschillen worden nog relevanter als de auto uit het voorbeeld niet 2 jaar jong is, maar bijvoorbeeld 10 of 12 jaar. In die situatie is het bijna altijd het gunstigste om een auto van 15 jaar of ouder aan te schaffen.

Bijtelling auto ouder of jonger dan 15 jaar

Alles bij elkaar tellen voor de bijtelling

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden bij de bijtelling. Denk bijvoorbeeld aan afschrijving, kosten, de kilometervergoeding, uw belastingtarief over het inkomen. Benzine kosten, hetgeen u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, enzovoort. Zoals al eerder vermeld is er geen standaard antwoord op de vraag wat het beste is. Daarom adviseren wij altijd om in gesprek te gaan met een adviseur als u een auto koopt.

BTW aftrek bij een zakelijke auto

Waar geen verschil in zit is de Btw aftrek, hierbij wordt altijd uitgegaan van de cataloguswaarde (inclusief BPM) en het verschil tussen zakelijk gebruik en privé gebruik. Wilt u dus kosten in de boekhouding opvoeren van uw autogebruik? Dan is het altijd raadzaam om hier een sluitende kilometerregistratie voor bij te houden.

Wilt u ook hulp bij uw bijtelling?

Neem contact met ons op.

Helaas..

Hulp bij bijtelling