Aangifte erfbelasting doen? | Belastingadvies Groningen

Aangifte erfbelasting

Als u een dierbare verloren heeft moet u door alle papieren gaan en uitzoeken wat u in de aangifte erfbelasting of successierechten moet verwerken. Een vervelende zaak om tegenaan te lopen en waarschijnlijk moet u nog veel meer regelen.

Wij kunnen de erfbelasting aangifte van u overnemen en indienen zodat u andere zaken kunt afhandelen. Weten hoe? Neem gerust contact met ons op om de aangifte erfbelasting te bespreken.

Erfbelasting Groningen

Aangifte erfbelasting doen bij Belastingadvies Groningen

Het verlies van een dierbare is een verdrietige en stressvolle tijd waar u genoeg zaken moet uitzoeken. We snappen dat u wel wat anders aan uw hoofd heeft op dit moment dan de aangifte erfbelasting, vroeger ook wel aangifte successierechten genoemd.

Wilt u deze aangifte zo spoedig mogelijk verzenden? Wij ontzorgen u graag in deze moeilijke tijd. Onze erfbelastingadviseur heeft alle benodigde kennis om uw zorgen uit handen te nemen:

  • Het indienen van de aangifte erfbelasting;
  • Controle van de aanslag op eventuele belastingrente;
  • Correspondentie met de belastingdienst.

Kortom, wij handelen een complete en correcte aangifte erfbelasting af waarbij u niet te veel belasting over de erfenis zult betalen. Wij ondersteunen u van begin tot eind voor de juiste afhandeling.

Aangifte erfbelasting

Wanneer aangifte erfbelasting indienen?

Wanneer iemand is overleden kunt u als erfgenaam tot 8 maanden na het overlijden van de erflater de aangifte erfbelasting doen. Het indienen hiervan vergt veel tijd en vereist specifieke kennis.  

Zo moet er naast een complete aangifte erfbelasting ook een aangifte overledene en aangifte partner gedaan worden. Dit gaat middels het zogenaamde F-formulier en het papieren P-formulier. Het invullen van deze formulieren is een stuk ingewikkelder dan bij een normale aangifte inkomstenbelasting.

Om alle zaken correct in te dienen werkt onze erfbelastingconsulent met een volledige checklist voor aangifte erfbelasting. Hiermee helpen wij u de juiste documenten verzamelen om de successieaangifte volledig in te kunnen vullen. Wij kunnen alles op fiscaal gebied voor u afhandelen.

Neem gerust contact met ons op voor een intake. Onze specialisten weten als geen ander welke punten relevant zijn voor uw situatie en hoe we een volledige aangifte erfbelasting indienen.

De kosten om aangifte erfbelasting uit te besteden

Uit onze ervaring weten we dat iedere situatie met aangifte van successierechten maatwerk vereist. Ons standaardtarief voor een erfbelasting is €475. Belastingadvies Groningen heeft één belastingadviseur die alle erfbelastingen verzorgt, zo kunt u rekenen op kwaliteit.

Afhankelijk van de erfenis en randzaken hieromheen kunnen de kosten om aangifte erfbelasting te doen verschillen per situatie. Voor een juiste inschatting hiervan kunt u het beste contact met ons opnemen.

Ook verzorging van vrijstelling erfbelasting

Over het eerste deel van de erfenis bent u geen belasting verschuldigd, ook wel aangeduid als vrijstelling. De vrijstelling van erfbelasting telt voor bedragen die worden geërfd door onder andere:

  • Partners
  • (Klein)kinderen
  • Ouders
  • Overige verkrijgers

Het maximale bedrag dat wordt vrijgesteld verschilt per erfgenaam en belastingjaar waarin u de aangifte doet. Onze adviseur is altijd op de hoogte van de recente bedragen en kan u helpen met deze vrijstellingen.

Hoe langt duurt de aangifte?

Om te voorkomen dat u rente over de erfenis moet betalen is het zaak dat u tijdig de aangifte doet. Doorgaans krijgt u binnen een maand na aangifte de aanslag.

Echter hangt het van de Belastingdienst af hoe lang verwerking van de aangifte erfbelasting duurt. Zij kunnen tot 6 weken na het ontvangen van de aanslag deze pas officieel verwerken. Door deze verwerkingstijd kan het zijn dat u buiten het termijn van 8 maanden valt en rente moet betalen. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Voorkom betaling van belastingrente

Stel; u ontvangt in januari een erfenis, dan wordt deze in september rentedragend. Als u dan pas eind juli aangifte doet en in augustus de aanslag ontvangt, kan het zijn dat de aangifte pas eind september is aangekomen bij de belastingdienst. Op dat moment moet u 4% rente over de erfenis betalen.

Daarom is het aan te raden binnen 3,5 maand de aangifte te verzorgen. Een voorlopige aangifte erfbelasting is hierbij al voldoende. De termijn die berekend wordt met rente is vastgezet op 19 weken na ontvangst van de aangifte. Dit maakt 3,5 maand na het ontvangen van de erfenis een veilige grens.

Als u graag wilt dat wij u verder helpen met het afhandelen van de successiebelasting kunt u direct contact opnemen met onze belastingadviseur. Dit kan door te bellen of onderstaand contactformulier in te vullen. Hierbij streven we ernaar om binnen 24 uur te reageren op uw bericht.

Hierna plannen we graag een kennismakingsgesprek met u in om de mogelijkheden te bespreken. Als u het prettig vindt kan dit gesprek bij u thuis plaatsvinden. Zo kunnen we u het beste van dienst zijn en volledig ontzorgen tijdens de aangifte erfbelasting.

Ook hulp bij uw aangifte erfbelasting?

Neem contact met ons op!

Helaas..