Eenmanszaak omzetten naar BV | | Belastingadvies Groningen

Eenmanszaak omzetten naar BV

Wilt u uw eenmanszaak omzetten naar BV? Belastingadvies Groningen kan u helpen! Door onze ruime ervaring weten wij als geen ander hoe u als ZZP’er of eenmanszaak de rechtsvorm om moet zetten naar een BV. Lees hieronder meer over de omzettingsvormen, wanneer het juiste moment is en hoe het stappenplan eruit ziet. Wij helpen u graag verder bij een eenmanszaak omzetten naar BV. 

Eenmanszaak omzetten naar BV

Wanneer een eenmanszaak omzetten naar BV?

Een eenmanszaak omzetten naar BV kan op ieder moment. Deze verandering van rechtsvorm kan een keuze zijn als u uw eigen privé vermogen veilig wilt stellen voor de risico’s van het ondernemen. In dit geval is het gunstig om te kiezen voor een eenmanszaak omzetten naar een BV.  

Hierbij kunnen zakelijke schuldeisers zich niet meer verhalen op uw privé vermogen, zoals uw huis, auto of andere waardevolle spullen. Bij een eenmanszaak of als ZZP’er kan de schuldeiser uzelf aansprakelijk stellen, bij een BV gaat deze aansprakelijkheid over naar de onderneming. 

Het veranderen van rechtsvorm kan ook fiscale voordelen opleveren. In het geval van winst vanaf €100.000 is het voordeliger om te kiezen voor een eenmanszaak omzetten naar BV. Ook wanneer u veel terug investeert in de onderneming kan het vanuit fiscaal oogpunt interessant zijn om een omzetting door te voeren.  

Omzetting eenmanszaak BV

Omzetten eenmanszaak naar BV door Belastingadvies Groningen

Wilt u ook profiteren van een goedkoper belastingtarief en wilt u niet meer zelf aansprakelijk zijn? Belastingadvies Groningen kan u begeleiden in het gehele proces. Samen kijken wij naar de omzettingsmethode die voor uw onderneming het meest voordelig is en ondersteunen wij u in: 

  • Het berekenen van een bedrijfswaardering; 
  • Een inbrengbeschrijving opmaken; 
  • Een volledige intentieverklaring opstellen.  

Hierna kunt u naar een notaris om de nieuwe onderneming op te richten en officieel de omzetting door te voeren.  

Bent u benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen? Wij plannen graag een adviesgesprek met u in om de situatie in te schatten en een stappenplan op te stellen voor het omzetten van eenmanszaak naar BV.  

Hoe u van eenmanszaak naar BV kunt gaan

Wanneer u kiest voor het veranderen van de rechtsvorm kunt u kiezen uit verschillende stappen om van eenmanszaak naar BV te gaan. Het is hierbij maar net welke vorm voor u het meeste voordeel oplevert, of dat u het proces snel wilt afronden. De meest voorkomende methoden zijn:  

  • Geruisloze omzetting 
  • Ruisende inbreng 

Afhankelijk van deze vorm kunt u de eenmanszaak direct stopzetten bij omzetting, of deze voortzetten en door de notaris laten inbrengen in de nieuwe BV. De verschillende methoden lichten we hieronder verder toe.  

Geruisloze inbreng eenmanszaak in BV 

Een geruisloze inbreng van eenmanszaak in BV houdt in dat de nieuwe onderneming alle huidige bezittingen en schulden overneemt. Bij deze omzetting wordt eerst een BV opgericht, waarna de bezittingen en schulden worden overgeheveld in ruil voor aandelen van de BV. U kunt dus een eenmanszaak met schulden omzetten naar BV. 

Voordeel van deze methode is dat u dit met terugwerkende kracht, tot 15 maanden, kunt uitvoeren. Daarnaast gaat u verder met dezelfde boekwaarden, waardoor u geen belasting betaalt over de meerwaarde van uw eenmanszaak. Met de andere omzettingsvormen is dit wel het geval. 

Ruisende inbreng naar BV  

Een ruisende inbreng kunt u zien als het verkopen van de eenmanszaak aan een derde partij, namelijk de nieuwe BV. Hierbij krijgt u aandelen van de nieuw opgerichte rechtsvorm en gaat de onderneming verder met nieuwe boekwaarden. Hierbij moet u inkomstenbelasting betalen over de meerwaarde van de eenmanszaak, ook wel de stakingswinst genoemd.  

Deze vorm van overzetten is aantrekkelijk wanneer u met terugwerkende kracht de eenmanszaak wilt omzetten naar een BV én u deze binnen 3 jaar wilt verkopen. Hierbij bent u namelijk niet gebonden aan beperkingen om binnen korte tijd na de omzetting uw aandelen van de BV te verkopen.  

Hulp bij stappenplan voorafgaand de omzetting

Voor het overzetten van de rechtsvorm naar een BV kunt u een boekhouder vragen alle fiscale zaken op orde te krijgen. Dit is waar wij als Belastingadvies Groningen het verschil kunnen maken en u kunnen ontzorgen in het proces! Per omzettingsvorm helpen onze specialisten u met de verschillende vervolgstappen. 

In het gehele proces van het overzetten van de rechtsvorm kunt u rekenen op de juiste begeleiding en ondersteuning. Onze adviseurs zorgen dat u de juiste cijfers paraat heeft voor de omzetting en wij kunnen u adviseren in de meest gunstigste methode van overzetten. 

Na afronding van alle stukken kunt u de overdracht tekenen bij de notaris. Hierna wordt uw verzoek afgestemd met de Belastingdienst. Via deze weg weten zij of er sprake is van inkomstenbelasting over de meerwaarde van uw eenmanszaak, of dat dit niet aan de orde is bij toepassing van een geruisloze inbreng.  

Eenmanszaak omzetten naar BV: kosten

Bij een eenmanszaak omzetten naar BV komen kosten kijken. Zo moet u rekening houden met de volgende posten: 

  • Oprichten van nieuwe onderneming 
  • KvK uittreksel 
  • Omzetten naar BV 
  • Eenmanszaak staken 

Exacte kosten die bij de omzetting van uw onderneming komen kijken zijn per situatie verschillend. Voor actuele tarieven en een juiste inschatting van alle kosten kunt u het beste contact met ons opnemen.  

Afhankelijk van uw wensen maken onze specialisten een inschatting aan welke kosten u moet denken. Wij zijn u graag van dienst bij een eenmanszaak omzetten naar BV! 

Neem contact op!

Helaas..

Van ZZP naar BV