BTW-regels voor een zakelijke auto | Belastingadvies Groningen

BTW-regels voor een zakelijke auto

BTW Kosten Auto

Wanneer u als ondernemer een auto volledig tot uw bedrijfsvermogen heeft gerekend, dan is de berekening van btw een belangrijk aspect in de boekhouding.

Als u een onnodig hoge btw-betaling wilt voorkomen, moet het verschil tussen privé- en zakelijke kilometers aantoonbaar zijn in een kilometerregistratie. Hieronder leest u alles over de kosten waarover btw teruggevorderd kan worden en hoe de berekening van btw over privégebruik werkt.

Btw

Bij aanschaf van een auto op de zaak krijgt u te maken met het terugvorderen van btw. Op het moment dat u heeft besloten om de auto volledig tot het bedrijfsvermogen te rekenen, kunt u over de aanschaf btw terugvragen. Hetzelfde geldt voor onderhoudskosten voor uw auto.

Privégebruik & kilometerregistratie

Btw voor zakelijke kosten van de auto kan dus teruggevorderd worden. Echter moet er de eerste vijf jaar btw betaald worden voor het privégebruik van de auto. De manier waarop de berekening van het privégebruik van de auto tot stand komt, is afhankelijk van de kilometerregistratie. 

Sluitende kilometerregistratie

Met een sluitende kilometerregistratie kan precies berekend worden welk deel van de kosten zakelijk en privé zijn. Over het privé deel moet btw betaald worden. Woon-werkverkeer wordt ook tot privégebruik gerekend.

Geen sluitende kilometerregistratie

Indien er geen sluitende kilometerregistratie aanwezig is, wordt er een percentage van de cataloguswaarde van de auto genomen. Dit percentage is normaal gesproken 2,7% over de catalogusprijs inclusief btw en bpm. Uitzonderingen hierop zijn als het privé gebruik 4 jaar na de aanschaf van de auto plaatsvindt, en als u geen btw heeft afgetrokken bij de aanschaf van de auto. In dit geval geldt een percentage van 1,5%.