Boekhouden uitleg | Belastingadvies Groningen

Basisuitleg voor het voeren van een boekhouding

Uitleg Boekhouding

Een basis boekhouden uitleg over journaalposten, interne en externe verslaglegging

Boekhouden is het opstellen en bijhouden van alle financiële veranderingen binnen een organisatie aan de hand van bepaalde regels en wetten. Maar hoe kunt u de juiste boekhouding voeren? In dit artikel geven wij u een basis uitleg voor boekhouden.

Boekhouden uitleg in journaalposten

Het boekhouden uitleggen begint met het begrijpen van de zogenoemde journaalposten. Een boekhouding heeft namelijk zijn eigen 'taal' en is met journaalposten opgebouwd uit een debet (tegoed), een credit (schuld) en grootboekrekeningen.

Zo bestaat een basis boekhouding ten minste uit de volgende journaalposten:

  • Grootboekschema
  • Voorraad administratie
  • Debiteuren & crediteuren
  • In- en verkoop administratie
  • Eventuele loonadministratie

Deze posten worden gekoppeld aan inkoop—en verkoopboek en vervolgens aan de hand van een bank- en kasboek bijgewerkt. Door een correcte boekhouding te voeren geef je de belastingdienst inzicht in jouw financiën met een overzicht van jouw winst- en verlies.

Waarom is boekhouding belangrijk?

Door op de juiste wijze de boekhouding uit te leggen en te verwerken, krijgt niet alleen de belastingdienst, maar ook uzelf inzicht in de stand van zaken van uw algemene administratie. U kunt natuurlijk zelf een boekhouding voeren of dit uitbesteden aan een boekhouder Groningen.

Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een debiteurenadministratie (verkoop). Door goed bij te houden wie wel en niet betaald heeft, kunt u als ondernemer beslissingen nemen. Daarom is het altijd verstandig om de basis zelf te snappen en uit te kunnen leggen.

Welke artikelen verkopen goed? Welke klant levert de meeste omzet op? Haalt u daar ook de meeste winst? Misschien kunt u meer of juist minder investeren in bepaalde zaken? Vragen die u alleen correct kunt beantwoorden door inzicht te krijgen in de cijfers met het bijhouden van uw boekhouding.

Boekhouding uitbesteden

Uitleg van interne verslaglegging

De basis boekhouding bestaat uit een interne- en externe verslaglegging. Voor de interne verslaglegging zijn geen wettelijke eisen, denk bijvoorbeeld aan de debiteurenadministratie zoals een liquiditeitsbegroting.

Als u hier een administratie voor bijhoudt, dan maakt het niet uit hoe die in elkaar steekt.  U mag zelf bepalen hoe u de boekhouding voert, maar het is wel belangrijk om deze op de juiste wijze op te bouwen, anders heeft u niks aan de verslaglegging. U moet natuurlijk wel zelf kunnen uitleggen wat er op papier staat.

Boekhouden met externe verslaglegging

Vaak houden de kleinere ondernemers alleen voor de externe verslaglegging een boekhouding bij. Als ondernemer moet u per kwartaal bijhouden hoe veel BTW u moet afdragen. Eens per jaar moet er een balans en W&V (winst en verliesrekening) verwerkt worden in de belastingaangifte.

Hierdoor is de externe verslaglegging een stuk lastiger. Simpel uitgelegd bevat deze wel wettelijke eisen, waardoor je de “taal” van boekhouding moet snappen om goedgekeurd te worden door de Belastingdienst.

Als u deze zaken uitbesteedt aan een professional zoals Belastingadvies-Groningen, hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Onze boekhouders zijn altijd op de hoogte van de juiste wet- en regelgeving.

Zelf de boekhouding voeren of uitbesteden

Vaak wordt door de ondernemer een opzet gemaakt met het oog op de interne verslaglegging. Ze willen weten hoe ze ervoor staan, wie wel en niet betaald heeft, maar vooral bij de afronding van een boekjaar wordt het een stuk complexer en is het verstandig om iemand in te schakelen die kennis heeft van de boekhoudkundige- en wettelijke eisen.

Anderzijds is het verstandig om bepaalde spelregels zelf te leren en uit te kunnen leggen. U hoeft geen diepgaande kennis te hebben van boekhouding, maar als ondernemer zou u wel moeten weten hoe een balans opgesteld wordt. Dat geeft inzicht in de stand van zaken en daar kunt u uw keuzes op baseren.

Weten hoe u de basisregels van boekhouden het beste kunt toepassen, of wilt u toelichting van één van onze boekhouders? Neem contact op met Belastingadvies Groningen! Onze adviseurs kunnen u als geen ander een basis boekhouden uitleg geven.

Contact opnemen