Successierecht

Wat is successierecht?

Successierecht is de oude term die gebruikt werd bij erfbelasting, sinds 2010 wordt dit dus erfbelasting genoemd. De belastingdienst stuurt een paar week na het overlijden een aangifteformulier naar nabestaanden. Tot en met 2009 werd dit dus successierecht genoemd, tegenwoordig ontvangt u een aangifte erfbelasting.

Successierecht berekenen

Bij het aangeven van de erfbelasting geeft u alle schulden en bezittingen van de overledene op. Hierbij geldt altijd de waarde op het moment van overlijden. Je berekent vervolgens het bedrag dat u krijgt en over dit bedrag betaald u belasting. U hoeft niet over het hele bedrag belasting te betalen, u krijgt een bepaalde vrijstelling. Dit hangt af van uw relatie tot de erflater.

Hoeveel vrijstelling van belasting kan ik krijgen?

Dit wordt elk jaar veranderd en ook bijgesteld aan de inflatie, als u meer wilt lezen over erfbelasting dan kunt u het beste verder lezen op de pagina die daarover geschreven is.

Wilt u hulp bij erfbelasting?

Wij kunnen u helpen met de aangifte overledene en adviseren en indienen van de aangifte erfbelasting bij de belastingdienst. Hierdoor kunnen we op zoek gaan naar een optimale situatie bij het erven en hoeft u zich niet druk te maken over alle randzaken omtrent het erven.

Schenken aan goede doelen

De erflater kan ook schenken aan een goed doel, sinds 2006 is dit vrij van erfbelasting. Over het hele bedrag wordt dus 0% belasting berekend. Dit is omdat mensen voorheen terughoudend waren in het schenken aan een goed doel bij overlijden. De erflater mag dus een gedeelte vrij schenken aan een goed doel.  

Plan een vrijblijvende afspraak met een belastingadviseur

Dan kunnen wij u helpen met goed advies, wilt u na afloop van de afspraak dat wij u verder helpen? Dan maken we heldere afspraken, dan weet u precies waar u aan toe bent en wat u mag verwachten. Laat een bericht achter in het contactformulier en wij nemen spoedig contact met u op.

Uw naam

Uw e-mailadres

Uw telefoonnummer

Uw bericht

Atoomweg 6b – Unit 120
9743 AK Groningen
050 – 21 12 562
info[@]belastingadvies-groningen.nl