Erfbelasting Groningen

Erfbelasting is een vervelende belasting om tegen aan te lopen, u heeft een dierbare verloren en nu is het uw taak om door alle papieren te gaan en uit te zoeken wat u in de aangifte erfbelasting moet verwerken. Dit is vaak een erg stressvolle tijd voor u en er moeten nog veel zaken geregeld worden.

Erfbelasting regelen

De belastingdienst wil binnen 8 maanden na het overlijden van de erflater de aangifte erfbelasting ontvangen. Het is begrijpelijk dat u in deze moeilijke periode de tijd wilt nemen om deze zaken goed te regelen, de aangifte erfbelasting vergt veel tijd en vereist specifieke kennis. Toch adviseren wij u de aangifte zo spoedig mogelijk te verzenden.

Belastingadvies-Groningen.nl helpt u met erfbelasting

Onze belastingadviseur heeft de benodigde kennis en neemt u alle zorg uit handen in het hele traject. Nu kunt u vertrouwen op een correcte aangifte waarbij u niet te veel erfbelasting betaald. Uw belastingconsulent doet de aangifte erfbelasting, controleert de aanslag en voert correspondentie met de Belastingdienst. Belastingadvies-Groningen.nl doet dus echt alles voor u.

Kosten voor erfbelasting

Elke situatie bij het erven is maatwerk en vereist dus een andere benadering. Ons standaardtarief voor een erfbelasting is €275. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Dan nodigen wij u uit voor een vrijblijvend gesprek.

Checklist aangifte erfbelasting

Wij hebben een checklist gemaakt voor de erfbelasting om u te  helpen de juiste documenten te verzamelen. 

Schenkingen die binnen 180 dagen voor overlijden hebben plaatsgevonden.

Bijna altijd zijn deze schenkingen toch niet belastingvrij!

De waarde van de inboedel.

Veel mensen geven de verzekerde waarde van de inboedel op bij de aangifte erfbelasting. Hiermee zou u zichzelf te kort doen, want voor de erfbelasting geldt de economische waarde: dit is het bedrag dat het waard is wat je ervoor krijgt als het op Marktplaats zou verkopen. In de praktijk is dat vaak een stuk minder dan de nieuwwaarde die de verzekering uitkeert voor het (op)nieuw kopen van alle spullen. Alleen waardevolle voorwerpen zoals antiek, sieraden en kunst zijn wel waardevast.

Wat is successierecht?

Successierecht is de oude term voor erfbelasting, in principe is successierecht dus exact hetzelfde als erfbelasting. Sinds 2010 gebruikt de Belastingdienst de benaming van erfbelasting.

Doe tijdig uw aangifte erfbelasting

U betaald eerder rente over de erfbelasting dan de 8 maanden tijd die u krijgt om de aangifte erfbelasting te verzorgen van de Belastingdienst. Normaal krijgt u niet een boete wanneer u keurig op tijd uw rekening betaald, maar de belastingdienst heeft nog een onaardige passage in de belastingwetgeving staan die leest: “tot zes weken zijn verstreken na de datum waarop de aanslag is opgelegd”.

Wanneer u dus in januari de erfenis ontvangt dan wordt deze in september rentedragend. Stel u doet 18 juli de aangifte erfbelasting en krijgt exact een maand later de aanslag. Dit betekend dat zes weken later op 29 september uw aangifte pas echt is aangekomen. U betaald dan 4% rente over de erfenis, niet al te mals dus. Wij adviseren dat u binnen 3,5 maand de aangifte verzorgt heeft. De termijn die berekend wordt met rente is vastgezet op 19 weken na ontvangst van de aangifte. Dit maakt 3,5 maand na het ontvangen van de erfenis een veilige grens.

Neem contact op met Belastingadvies-Groningen.nl

Als u graag wilt dat wij u verder helpen met erfbelasting neem dan contact op met onze belastingadviseur via onderstaan contactformulier. Wij reageren altijd zo spoedig mogelijk en streven ernaar om binnen 24 uur een antwoord te geven op uw bericht. Woont u in Groningen en bent u niet in de gelegenheid om bij ons langs te komen? Wij komen in de stad Groningen kosteloos langs en buiten de stad tegen een standaard kilometer vergoeding. Bel ons op: 050 – 21 12 562

Uw naam

Uw e-mailadres

Uw telefoonnummer

Uw bericht

Atoomweg 6b – Unit 120
9743 AK Groningen
050 – 21 12 562
info[@]belastingadvies-groningen.nl