9,0 op Google

Wat is het verschil tussen een administratiekantoor en een accountantskantoor?

Als ondernemer kom je vroeg of laat voor de keuze te staan: werk je samen met een administratiekantoor of kies je voor een accountantskantoor? Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen in de diensten die beide kantoren aanbieden. In dit artikel leggen we precies uit waar die verschillen liggen en helpen we je bepalen welke optie het beste bij jouw bedrijf past.

Wat doet een administratiekantoor?

Een administratiekantoor richt zich voornamelijk op het uitvoeren van dagelijkse administratieve taken voor ondernemers. Denk hierbij aan het bijhouden van de financiële administratie, het opstellen van offertes, het verwerken van facturen, het beheren van debiteuren- en crediteurenadministratie en het verzorgen van belastingaangiftes. Vooral voor zzp’ers en kleine bedrijven is een administratiekantoor vaak de eerste keuze.

Salarisadministratie Groningen

Taken van een administratiekantoor

De kernactiviteiten van een administratiekantoor omvatten de volgende zaken:

  • Boekhouding: Zij houden nauwgezet alle inkomsten en uitgaven bij, inclusief het verwerken van bonnetjes en banktransacties.
  • Facturatie: Een administratiekantoor zorgt voor een overzichtelijke en tijdige facturering.
  • Belastingaangiften: Ze verzorgen vaak de jaarlijkse belastingaangifte voor ondernemers en zorgen ervoor dat je voldoet aan de fiscale verplichtingen.
  • Financiële rapportages: Naast de boekhouding helpen ze met het opstellen van jaarrekeningen en andere financiële rapportages die inzicht bieden in de financiële gezondheid van een bedrijf.

 

Voor veel kleine bedrijven en zzp’ers is dit vaak voldoende. De kosten van een administratiekantoor liggen doorgaans lager dan die van een accountantskantoor, omdat de werkzaamheden minder gespecialiseerd zijn.

Wat doet een accountantskantoor?

Een accountantskantoor biedt vergelijkbare diensten als een administratiekantoor, maar dan op een hoger niveau. Een accountant heeft meer gespecialiseerde kennis en mag ook controles uitvoeren die door wet- en regelgeving zijn voorgeschreven. Dit maakt accountantskantoren vooral interessant voor middelgrote en grote bedrijven, of voor bedrijven die te maken hebben met complexe financiële vraagstukken.

Taken van een accountantskantoor

De werkzaamheden van een accountantskantoor zijn diverser en complexer dan die van een administratiekantoor:

  • Audit en assurance: Accountants voeren audits (controles) uit op de financiële administratie van bedrijven. Dit is vooral van belang voor grote bedrijven die verplicht zijn hun jaarrekening te laten controleren.
  • Financiële rapportages en advies: Een accountant biedt niet alleen financiële rapportages, maar analyseert deze ook om strategisch advies te geven over de financiële gezondheid van een onderneming. Ze helpen bijvoorbeeld met het optimaliseren van cashflow, of het voorbereiden van een bedrijf op groei.
  • Belastingoptimalisatie: Een accountant is vaak gespecialiseerd in fiscale wetgeving en helpt bedrijven bij het optimaliseren van hun belastingaangifte, zodat ze niet onnodig te veel belasting betalen.
  • Strategisch financieel advies: Naast de dagelijkse administratie kan een accountant ook advies geven over investeringen, bedrijfsstructuren en andere strategische keuzes, die de lange termijn visie van het bedrijf beïnvloeden.

 

Accountantskantoren zijn daarnaast gemachtigd om controleverklaringen af te geven bij bijvoorbeeld jaarrekeningen. Dit is een wettelijke verplichting voor bedrijven vanaf een bepaalde omvang en maakt het werk van een accountant cruciaal voor grotere ondernemingen.

Administratiekantoor of accountantskantoor: wat past bij jou?

De keuze tussen een administratiekantoor en een accountantskantoor hangt sterk af van de omvang en complexiteit van je bedrijf. Kleine ondernemingen en zzp’ers hebben vaak genoeg aan de diensten van een administratiekantoor. De kosten zijn lager en de diensten zijn toegespitst op de basisbehoeften van kleinere bedrijven, zoals het verzorgen van de boekhouding en belastingaangiftes.

Grotere bedrijven, of ondernemingen met een complexe financiële structuur, kiezen eerder voor een accountantskantoor. De gespecialiseerde kennis van een accountant is dan van onschatbare waarde, zeker als je te maken hebt met uitgebreide financiële verslaglegging, controles en strategische vraagstukken.

Ook als jouw bedrijf groeit en je steeds meer financiële gegevens moet verwerken, kan het verstandig zijn om de overstap naar een accountantskantoor te maken. Accountants hebben namelijk de kennis en bevoegdheden om diepgaand advies te geven en wettelijk verplichte controles uit te voeren. Daarnaast kunnen accountants ook waardevol zijn als je bijvoorbeeld op zoek bent naar investeerders, of als je bedrijf naar de beurs wilt. Wil je hier meer over weten? Dan staan de experts van Belastingadvies Groningen je graag te woord. 

Welke vragen spelen er binnen jouw bedrijf?

Veel ondernemers staan voor de vraag of ze hun administratie moeten uitbesteden en zo ja, aan wie. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om de juiste keuze te maken:

  • Hoe complex is mijn administratie? Heb je te maken met internationale handel, veel personeel of meerdere juridische entiteiten? Dan is de expertise van een accountant noodzakelijk.
  • Heb ik behoefte aan strategisch advies? Als je naast je dagelijkse boekhouding ook advies wilt over financiële strategieën, zoals investeringen of belastingoptimalisatie, dan is een accountantskantoor vaak de beste keuze. Ook bij Belastingadvies Groningen kunnen we je dan goed helpen. Wij gaan net een stapje verder dan een normale boekhouder, en voorzien onze klanten ook van belastingadvies. 
  • Wat is mijn budget? Een administratiekantoor is vaak goedkoper dan een accountantskantoor, maar biedt ook minder diepgaande diensten. Voor kleinere bedrijven is dit vaak een prima oplossing.
  • Ben ik verplicht om mijn jaarrekening te laten controleren? Middelgrote en grote bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een accountant. Een administratiekantoor kan deze controle niet uitvoeren.

 

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een beter beeld van welke optie het beste bij jouw situatie past.

Neem contact op met Belastingadvies Groningen

Of je nu kiest voor een administratiekantoor of een accountantskantoor, bij Belastingadvies Groningen helpen we je graag verder. Onze experts bieden maatwerkoplossingen voor zowel kleine als middelgrote bedrijven. Wij helpen je bij het optimaliseren van je administratie en het voldoen aan fiscale verplichtingen, zodat jij je kunt focussen op het laten groeien van je bedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

Meer artikelen

Wat wordt er bedoeld met een “administratiekantoor”?

Een administratiekantoor vervult een belangrijke rol in het bedrijfsleven. Het biedt ondernemers ondersteuning bij uiteenlopende administratieve taken, waardoor zij zich...
Boekhouding BV

Wat kun je van een administratiekantoor verwachten?

Een administratiekantoor speelt een belangrijke rol in het functioneren van zowel kleine als middelgrote bedrijven. Het correct beheren van de...
Administratiekantoor Veendam

Hoe vind je een administratiekantoor in Groningen?

Het kiezen van een geschikt administratiekantoor is een belangrijke stap voor iedere ondernemer of zelfstandige. Of je nu zzp'er bent...
Administratiekantoor Groningen

Welke informatie heeft een boekhouder nodig?

Als ondernemer of particulier wil je dat jouw financiële administratie op rolletjes loopt. Een boekhouder speelt hierin een cruciale rol....
belastingaangifte groningen

Hoeveel ben je kwijt voor een goede boekhouder?

Als ondernemer wil je niet alleen dat je financiële administratie op orde is, maar ook dat je daar niet te...
Administratiekantoor Haren

Wat mag je verwachten van een boekhouder?

Het inhuren van een boekhouder kan een belangrijke stap zijn voor elke ondernemer, groot of klein. Een goede boekhouder zorgt...

Hoe vind je de juiste boekhouder?

Het vinden van de juiste boekhouder kan een uitdaging zijn, vooral als je niet precies weet waar je op moet...

Boekhouder kiezen? Ontdek onze 7 tips!

Een goede boekhouder is van onschatbare waarde voor je bedrijf. Hij of zij zorgt niet alleen voor een foutloze administratie,...

Urenregistratie als ondernemer. Waarom en hoe werkt het?

Wanneer u als ondernemer wilt genieten van fiscale startersvoordelen, dan bent u verplicht om te voldoen aan de ‘1225 uren...

De verschillende ondernemersvoordelen

Fiscale voordelen voor ondernemers Fiscale voordelen, ook wel aftrekposten genoemd, zijn bepaalde bedragen die van de belaste winst mogen worden...

Basisuitleg voor het voeren van een boekhouding

Een basis boekhouden uitleg over journaalposten, interne en externe verslaglegging Boekhouden is het opstellen en bijhouden van alle financiële veranderingen...

Basisuitleg over de BTW-regels

Veel uitgaven die een ondernemer heeft, zijn belast met de belasting toegevoegde waarde (BTW). Bij de meeste uitgaven die een...

Import, export en de ICP–regeling

Voor een ondernemer die zakendoet met het buitenland, is het noodzakelijk dat u op de hoogte bent van de ICP-regeling...

Auto op de zaak of privé

Misschien wel het meest besproken onderwerp voor ondernemers, een auto op de zaak of toch privé? Het wordt al gauw...

Wat is afschrijven, willekeurig afschrijven en hoe werkt het?

Wat is willekeurig afschrijven? Een ondernemer die een uitgave van € 450,- of meer doet voor de uitoefening van zijn...

BTW-regels voor een zakelijke auto

Wanneer u als ondernemer een auto volledig tot uw bedrijfsvermogen heeft gerekend, dan is de berekening van btw een belangrijk...

Zoeken naar personeel of samenwerken met ZZP’ers?

Als groeiende ondernemer is de kans groot dat u op een punt komt waarop u het niet meer alleen aankunt....

Gewijzigd besluit btw-heffing onroerende zaken

De staatssecretaris van Financiën heeft een besluit over de heffing van btw bij de levering van onroerende zaken en de...

Prejudiciële vragen over karakter naheffingsaanslag parkeerbelasting

De parkeerbelasting is een objectieve belasting. Dat betekent dat bij de heffing geen ruimte is voor de afweging van persoonlijke...
Kleine ondernemersregeling Groningen

Onzakelijke winstverdeling vof tussen echtgenoten

De winstverdeling onder de vennoten van een vof dient zakelijk te zijn. Een onzakelijke verdeling komt voor bij vennoten die...

Plan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek