De belastingdienst heeft het urencriterium ingesteld zodat niet iedereen die zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel direct recht heeft op de gunstige startersvoordelen.
Wat de naam ‘1225 uren norm’ doet vermoeden, wordt u verplicht om minimaal 1225 uren te maken voor uw onderneming. Deze uren moet u in één kalenderjaar maken, het maakt in dit geval niet uit of u op 1 januari of 1 december bent gestart.
Een regel die vaak wordt vergeten bij het urencriterium en de aanspraak op startersvoordelen is dat u meer tijd moet besteden aan uw onderneming dan aan andere verdienende werkzaamheden. Als u bijvoorbeeld 1300 uur per jaar in loondienst bent, dan zult u minimaal dat aantal uur ook voor uw onderneming moeten besteden. Een uitzondering op deze regel is als u in de afgelopen vijf jaar één jaar geen ondernemer was. In dat geval geldt alleen de 1225 uren norm. Indien de Belastingdienst komt controleren, moet u kunnen aantonen door middel van een urenregistratie dat u aan het urencriterium heeft voldaan. In deze urenregistratie moeten de werkzaamheden opgenomen zijn die te maken hebben met uw bedrijf, u kunt hierbij denken aan:
Kortom, u kunt dus alle uren in de urenregistratie meenemen die aan uw onderneming gerelateerd zijn. Voor het bijhouden van de urenregistratie is het handig om een Excel document aan te maken waarop u de datum, omschrijving en het aantal uren dat u aan een activiteit besteed, opneemt.
De urenregistratie valt ook onder de fiscale bewaarplicht, wat inhoudt dat u net als de rest van uw administratie ook de urenregistratie minimaal zeven jaar moet bewaren.
Gelukkig zijn er in sommige gevallen uitzonderingen op het urencriterium. De Belastingdienst heeft een versoepeld urencriterium in het geval van:
In het geval van zwangerschap tellen de niet-gewerkte uren gedurende 16 weken toch mee voor de 1225 uren norm. Als u normaal gesproken gemiddeld 25 uur per week werkt, maar vanwege uw zwangerschap minder of geen uren voor uw onderneming maakt, dan kunt u het verschil alsnog opnemen in de urenregistratie.
Net als een versoepelde regeling bij de startersaftrek, geldt ook een verlaagd urencriterium voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. In plaats van 1225 uren per kalenderjaar hoeft een persoon die (deels) arbeidsongeschikt is maar 800 uur te maken.
050 – 21 12 562
info@belastingadvies-groningen.nl
Kattegat 50H, 9723 JP Groningen
KvK: 77019857
BTW: NL 860874631B01
Bank: NL57RABO0188928839
Bij Belastingadvies Groningen zijn we gespecialiseerd belastingadvies dat gericht is op het bevorderen van de groei en succes van jouw onderneming.
Ons team biedt duidelijke begeleiding voor fiscale vraagstukken, variërend van belastingoptimalisatie tot strategische planning.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën kunnen we gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor bepaalde functies en kenmerken.