BTW-regels voor een zakelijke auto

Wanneer u als ondernemer een auto volledig tot uw bedrijfsvermogen heeft gerekend, dan is de berekening van btw een belangrijk aspect in de boekhouding.

Het verschil tussen privé en zakelijke kilometers moet aantoonbaarzijn in een kilometerregistratie als u een onnodig hoge btw-betaling wilt voorkomen. Onderstaand leest u alles over de kosten waarover btw teruggevorderd kan worden, en hoe de berekening van btw over privégebruik werkt.

BTW

Bij de aanschaf van een auto op de zaak wordt u geconfronteerd met het terug vorderen van BTW. Op het moment dat u heeft besloten om de auto volledig tot het bedrijfsvermogen te rekenen, dan kunt over de aanschaf BTW terugvragen. Hetzelfde geldt voor onderhoudskosten voor de auto.

Privégebruik & kilometerregistratie

BTW voor zakelijke kosten van de auto kan dus teruggevorderd worden, echter moet er de eerste vijf jaar BTW betaald worden voor het privégebruik van de auto. De manier waarop de berekening van het privégebruik van de auto tot stand komt, is afhankelijk van of er een sluitende kilometerregistratie aanwezig is.

Sluitende kilometerregistratie

Met een sluitende kilometerregistratie kan precies berekend worden welk deel van de kosten zakelijk en privé zijn. Over het privé deel moet btw betaald worden. Woon-werkverkeer wordt ook tot privégebruik gerekend.

Geen sluitende kilometerregistratie

Indien er geen sluitende kilometerregistratie aanwezig is, wordt er een percentage van de cataloguswaarde van de auto genomen. Dit percentage is normaal gesproken 2,7% over de catalogusprijs inclusief btw en bpm. Uitzonderingen hierop zijn als het privé gebruik 4 jaar na de aanschaf van de auto plaatsvindt, en als u geen btw heeft afgetrokken bij de aanschaf van de auto. In dit geval geldt een percentage van 1,5%.