Auto op de zaak of privé | Belastingadvies Groningen

Auto op de zaak of privé

Auto Op De Zaak

Misschien wel het meest besproken onderwerp voor ondernemers, een auto op de zaak of toch privé? Het wordt al gauw een wirwar van spelregels. Hieronder een opsomming.

Zakelijke auto

U wilt een auto op de zaak kopen? Dan zijn er de volgende zaken belangrijk:

  • Sluitende rittenregistratie
  • Bijtelling inkomen
  • Bijtelling BTW

Zonder sluitende registratie heeft u een volledige bijtelling. Deze is op dit moment 22% of 4% (volledig elektrische auto). Uw inkomen is volledig in de BTW én voor het inkomen.

Bijtelling inkomen

De bijtelling op het inkomen wordt gezien als extra inkomen, dus als u €1.000 extra inkomen heeft, wordt dit belast zoals uw inkomen normaal ook belast zou worden. Dit is bijtelling. U geniet voordeel in uw privé van het gebruik van een zakelijk goed, door de bijtelling wordt hier een correctie gevoerd.

U kunt nooit meer bijtelling hebben dan u aan autokosten (inclusief afschrijving) heeft gehad in een boekjaar. 

Bijtelling BTW

In de BTW werkt het iets anders, hier wordt ook met twee percentages gewerkt 2,7% (hoog) en 1,5% (laag). Het 'hoge' tarief wordt toegepast bij auto’s die met BTW gekocht worden en het 'lage' tarief wordt toegepast bij auto’s die zonder BTW gekocht worden (marge). U maakt kosten in de onderneming en heeft recht op aftrek voorbelasting, doordat u de auto ook privé gebruikt geniet u hier voordeel van – met de BTW bijtelling wordt dit gecorrigeerd. U betaalt deze bijtelling in het laatste kwartaal op de omzetbelasting onder het kopje privé gebruik.

Privé auto

Als u uw eigen auto zakelijk gebruikt, dan heeft u keuzes uit twee opties.

Optie 1

  • Simpele administratie
  • Geen aftrekposten op kosten
  • Geen voorbelasting

Een simpele administratie is niets anders dan de gereden zakelijke ritten, op welke dagen en hoeveel kilometers het was. U mag hiervoor €0,19 per kilometer als kosten in de boekhouding zetten. U doet dit door middel van privé inbreng.

Optie 2

  • Sluitende registratie
  • Wel voorbelasting

Wanneer u een sluitende registratie bijhoudt mag u wel voorbelasting aftrekken op de gemaakte kosten van uw vervoermiddelen.

Bijtelling draait om percentages

Het wordt op dit onderdeel ietwat complex, maar de bijtelling is gebaseerd op percentages. De bijtelling wordt toegepast, omdat u een voordeel heeft (privé) van een zakelijk goed, de Belastingdienst probeert dit recht te trekken door middel van bijtelling. Om dit eerlijk te houden wordt gekeken naar percentueel gebruik.

Hoe werkt dat dan?

Wilt u percentueel verrekenen, dan moet u eerst kunnen laten zien hoeveel van het gebruik zakelijk of privé is. Zoals hierboven uitgelegd dient u een sluitende rittenregistratie bij te houden. Deze registratie laat zien hoeveel procent van het gebruik zakelijk en privé is geweest. Stel u heeft een zakelijke auto 50% privé gebruikt. 

Rekenvoorbeelden

Bijtelling inkomen (zakelijke auto) Stelling: zakelijke auto ter waarde van €40.000 cataloguswaarde, met 50% privé kilometers. €40.000 x 0,22 (bijtelling inkomen) = €8.800 meer inkomen

Bijtelling BTW (zakelijke auto) Stelling: Zakelijke auto met BTW gekocht ter waarde van €40.000 cataloguswaarde en 50% privé kilometers. €40.000 x 0,025 = €1.000 x 0,5 = €500 BTW bijtelling. U moet dit bedrag vermelden in het laatste kwartaal (of suppletie van het jaar).

Voorbelasting (privé auto) Stelling: Privé auto met sluitende registratie met €5.000 incl. BTW aan kosten en 50% zakelijk gebruik. €5.000 / 121 x 21 = €867,77 (voorbelasting)x 0,5 (percentage zakelijke KM) = €433,89 voorbelasting. U mag dit bedrag in het laatste kwartaal (of suppletie op het jaar) in aftrek brengen op de omzetbelasting.